Priopćenje izbornika hrvatske powerlifting reprezentacije

Do kraja ove godine Hrvatska Powerlifting reprezentacija će ići na Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo koje se održava od 10. do 17. listopada 2023. godine u Budimpešti. Kako bi što pravednije odabrao ljude koji će ići na ta natjecanja o trošku saveza, odlučio sam se za sistem Carpino ocjena i GL pointsa. Carpino ocjene možete vidjeti na sljedećem link CARPINO TOTALI .

 

Carpino 1 označava prosječan total koji je trebao za 1. mjesto na europskom prvenstvu na prethodna tri izdanja.

Carpino 3 označava prosječan total koji je trebao za 3. mjesto na europskom prvenstvu na prethodna tri izdanja, slična stvar je za Carpino 6, 10 i 15.

Moj glavni cilj kao izbornika je stvoriti što više kategoriziranih sportaša u Hrvatskoj. Zbog toga, glavni kriterij tko može ići na europsko je Carpino score tamo gdje možemo ostvariti kategorizaciju.

Svaka kategorija, dobna i težinska ima vlastite Carpino scoreove. Također, na temelju podataka od lani, izračunao sam koje kategorije imaju punu kategorizaciju (više od 12 država), a koje minimalnu (više od 6 država). Ako nema barem 6 različitih država u kategoriji, nema kategorizacije. Pravila o punoj i minimalnoj kategorizaciji su pravila Hrvatskog Olimpijskog Odbora.

U prijevodu, za predstojeće Europsko kadetsko i juniorsko to znači:
– za kategorije gdje imamo minimalnu kategorizaciju jedino nam 1. mjesto u kategoriji igra ulogu i tada će osoba dobiti 4. kategoriju (originalno treba dobiti 3. kategoriju),
– za kategorije gdje imamo punu kategorizaciju, 1. mjesto donosi 3. kategoriju, 2-3. mjesto donosi 4. kategoriju, a sudjelovanje na europskom donosi 5. kategoriju.
Što se tiče kadeta, jedino nam igraju kategorije gdje imamo punu kategorizaciju, te kadeti će dobiti 6. kategoriju, bez obzira na plasman.

Iako Carpino 3 ne igra ulogu kod kategorija gdje nemamo punu kategorizaciju, Carpino 3 će imati prioritet pri poziva na europskom, medalja s europskog natjecanja ipak znači nešto u svijetu powerliftinga. 5. i 6. kategorija nažalost ništa ne znače osim na papiru, tako da će nakon Carpino 3 liftera kvota biti popunjavana prema GL pointsima. GL pointsi ipak predstavljaju koliko je netko dobar lifter, a u svijetu kadeta i juniora označavaju potencijal koji želimo iskoristiti kad ti lifteri dođu u open.

Natjecatelji koji ne upadnu u kvotu saveza, mogu iskazati interes da bi išli na europsko prvenstvo o vlastitom trošku, no, ja kao izbornik donosim odluku ima li ili nema smisla da izlaze na europsko prvenstvo.

Na Europsko open prvenstvo koje se održava od 06. do 10. prosinca u Estoniji ne planiramo ići jer se sljedeće godine Europsko prvenstvo održava od 12. do 17. ožujka 2024. godine u Zagrebu. Na to prvenstvo idemo s punom reprezentacijom, dakle 8 muškaraca i 8 žena.

Od 29. listopada do 04. studenog se održava i Sveučilišni kup u Kranjskoj Gori. Pravo nastupa imaju svi redovni studenti hrvatskih Sveučilišta, potrebna je potvrda s fakulteta kojeg pohađate. Savez neće nikome pokriti troškove za odlazak na Sveučilišni Kup jer sva sredstva fokusiramo na Europsko kadetsko i juniorsko koje je ipak bitnije natjecanje. Svi studenti mogu iskazati interes da bi išli na Sveučilišni kup, a ja kao izbornik donosim odluku ima li ili nema smisla da izlazite. Ako će biti zainteresiranih, ja kao izbornik ići ć s vama.

Josip Torić, izbornik hrvatske powerlifting reprezentacije