Održano predavanje o štetnosti dopinga u sportu

n_28065

U dvorani bivšeg doma Hrvatske vojske u Virovitici u organizaciji Hrvatskog powerlifting saveza, održano je predavanje o dopingu i štetnosti dopinga u sportu. Predavanje je održala Služba antidopinga Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping a gosti predavači bili su dr. Roman Latinović voditelj Odjela za prevenciju dopinga i Vesna Barišić glavna urednica glasila Ne!Dopingu, službenog glasila Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.

Predavači su nazočne upoznali sa definicijom dopinga, zdravstvenim, etičkim i moralnim posljedicama uzimanja takvih stimulansa te pojasnili postupak dopinške kontrole. Bilo je govora o zabranjenim tvarima, učincima, rizicima i posljedicama kako u zdravstvenom smislu tako i u sportskom jer kazne su rigorozne i podsjetili na najpoznatije slučajeve dopinga u svijetu poput atletičara Bena Johsona, tenisačice Marije Šarapove a u hrvatskom sportu slučajeve Arijana Ademija, Sandre Perković, Mirka Filipovića pa do Marina Čilića.

Mada je tema bila namijenjena svim sportašima i ljubiteljima sporta kako profesionalcima tako i rekreativcima, predavanju su uglavnom nazočili sportaši iz hrvatskih powerlifting klubova koji su aktivno sudjelovali u predavanju postavljanjem brojnih pitanja a kojima su na kraju podijeljene edukativne brošure u izdanju Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, glasilo Ne!Dopingu, Popis zabranjenih sredstava u 2016 i Vodič za sportaše.