Zbivanja oko Hrvatskog Powerlifting Saveza

S obzirom na nedavna zbivanja odlučili smo se obratiti svim Powerlifting klubovima u Hrvatskoj oko pomutnje i situacije u Powerliftingu jer to se tiče svih nas koji volimo ovaj sport.

Prvo bi htjeli razjasniti da je djelovanje HPLS-a uvijek potaknuto zakonskim i regulatornim okvirima, tako je bilo i prema klubovima koji su u Veljači istupili svojevoljno iz HPLS-a. Naime HPLS se optužuje da šaljemo razne dopise sportskim zajednicama, gradovima i općinama. Istina je da smo mi dužni svima koji pristupe HPLS-u izdati potvrdu da je klub postao član nacionalnog saveza što je uvijet za pristupanje lokalnim sportskim zajednicama. Isto tako je HPLS dužan obavještavati sportske zajednice o promjenama statusa klubova unutar saveza; o njihovim istupanjima ili isključivanjima iz saveza.

HPLS je fokusiran na organizaciju, natjecanja, natjecatelje i razvijanje Powerlifting sporta prema IPF pravilima i bavimo se samim sobom, ne bavimo se sa nikime i niti jednom udrugom koja je van saveza.

Proteklih mjeseci, a posebice u zadnjih desetak dana Hrvatski Powerlifting Savez morao se je svakodnevno očitovati EPF-u, IPF-u, HOO-u i HZTA oko prijava i dopisa koji su im slani iz Udruge Hrvatski Sokol i Udruge Hrvatska Powerlifting Organizacija.

U proteklih desetak dana smo svakodnevno u kontaktu sa EPF-om i IPF-om kod kojih stižu dopisi i prijave sa neistinama, lažima i obmanama vezane uz Savez i Powerlifting u Hrvatskoj na što smo se morali očitovati. Iz EPF-a i IPF-a su nas obavjestili da su ove zadnje prijave došle od strane udruge Hrvatski Sokol i Hrvatskog Body Building Saveza. U razgovoru sa predsjednikom Hrvatskog Body Building Saveza rečeno nam je da HBBS nema veze sa time, da nije slao dopise već je predsjednik HBBS-a osobno svojim prijateljskim vezama spojio udrugu Hrvatski Sokol sa EPF-om.

HPLS se je morao očitovati o zbivanjima vezanima uz Powerlifting u cijelosti u proteklih par mjeseci, o svim aktualnim zbivanjima, natjecanjima, seminarima bilo kakvim powerlifting eventovima u Hrvatskoj. U našim izvješćima smo spomenuli i seminar iz Bjelovara protiv kojega nemamo ništa, niti smo tražili ikakve sankcije za spornu natjecateljicu.

Nakon neuspjeha pokušaja rušenja saveza unutar Hrvatske sada se pokušava to učiniti radeći pritiske na EPF i IPF preko širenja raznih dezinformacija. Takvim postupcima i ponašanjem se radi šteta ne samo Hrvatskom Powerlifting Savezu već powerlifting sportu u Hrvatskoj općenito.

Do sad smo šutjeli o svim napadima i podmetanjima jer se nismo htjeli zamarat s lažnim optužbama i radili smo na razvitku HPLS-a i Powerliftinga, a nakon svih zbivanja proteklih nekoliko dana smo dobili punu potporu IPF-a i EPF-a.

Ovim putem želimo pozvati sve Powerlifting klubove i natjecatelje koji su van Nacionalnog Saveza, a žele djelovati po zakonu o sportu i pravilima IPF-a da nam se pridruže. Pozivamo i udrugu Hrvatska Powerlifting Organizacija da nam se pridruži kao što im je i savjetovao Hrvatski Olimpijski Odbor nakon što su slali prijave i dopise u HOO. U Hrvatskoj prema zakonu o sportu i zakonu o udrugama može postojati samo jedan sportski savez, a sve ostalo su klubovi ili udruge. Jedini pravilan put za razvoj Powerlifting sporta je putem Nacionalnog Saveza HPLS-a, te preko Hrvatskog Olimpijskog Odbora i jedine priznate powerlifting organizacije od strane Međunarodnog Olimpijskog Odbora, IPF-a.

Hrvatski Powerlifting Savez