Osvrt na IV. Prvenstvo Hrvatske u powerliftingu

IV. Prvenstvo Hrvatske u powerliftingu i bench pressu održano je u Vukovaru, 28. i 29. studenog pod nazivom Vukovar 2015. Prvenstvo je okupilo rekordan broj sudionika, na natjecanju su nastupila 39 natjecatelja i 27 natjecateljica u powerliftingu, te 35 natjecatelja i 14 natjecateljica u bench pressu. Ukupno brojka od 115 natjecatelja povijesna je brojka za hrvatski powerlifting, naročito ženski, čime se pokazuje sve veća popularnost ovog sporta i među ženama. Na natjecanja dolaze nova lica, sve jači momci i djevojke a nekadašnje zvijezde ustupaju svoja mjesta novim snagama. Tek rijetki opstaju u sve jačoj konkurenciji novog vala hrvatskog powerliftinga.

medalja-70-original.tif

Organizator natjecanja, Snježana Vencler i Željko Đitko sa svojim timom imali su podršku ravnatelja Strukovne škole Vukovar, prof.dr.sci Vladimira Matića koji je pružio svu moguću pomoć organizatoru natjecanja Powerlifting klubu Adamas, kao i profesori Željko Radman i Jelena Filipović s učenicima koji su vrijedno u subotu i nedjelju pripremali hranu i piće za sportaše. Inače, ovo natjecanje je uvršteno u popratni program Grada Vukovara povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i značaj grada heroja u hrvatskoj povijesti prepoznali su i hrvatski lifteri. U svojim komentarima mnogi natjecatelji upravo u tom kontekstu opisuju svoj posjet Vukovaru, i riječju i fotografijom, a među natjecateljima je bilo i hrvatskih branitelja koji su svoje uspjehe poklonili žrtvama Vukovara.

0000057525_nisvg

Nakon svečanog intoniranja državne himne, u programu otvaranja Prvenstva, odana je počast žrtvama Vukovara minutom šutnje, a uvodnu riječ održali su ravnatelj škole gospodin Vladimir Matić te predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić a natjecanje je službeno otvorio predsjednik Hrvatskog powerlifting saveza Danijel Škopec koji je istakao: Kroz savez je prošlo preko 210 natjecatelja u tri i pol godine. Stalno pristižu mladi i novi natjecatelji tako da se naslijedećem državnom prvenstvu može očekivat preko 150 natjecatelja. Po brojnosti natjecatelja i klubova u samom vrhu smo Europe. Već sad imamo par juniora koji mogu biti među 5 natjecatelja na europskim prvenstvima. Doći će s vremenom i do bolje kvalitete natjecatelja, ali budimo realni, treba još puno radit i treniratI. Još smo mlad savez, rezultati i uspjesi naših natjecatelja doći će uskoro”.

0000057553_pzcojdo

Prvi dan natjecanja bio je predviđen za powerlifting i s obzirom na veliki broj natjecatelja očekivalo se da će natjecanje potrajati i preko 10 sati. Kako broj natjecatelja raste vrlo je moguće da će se uskoro natjecanja u powerliftingu odvijati kroz dva dana. Pojedinačne rezultate i brojke nećemo posebno izdvajati, njih možete pogledati u pregledu rezultata. Izdvojit ću najzanimljivije brojke i usporediti ih s rezultatima s Euro Classic prvenstva EPF-a ove godine.

Kad se napravi analiza rezultata s ovog državnog prvenstva s pravoim se može reći da su fenomenalni, tko god što govorio, kvaliteta naših dizača raste.

Kod žena ističu se rezultati Sara Jurenec, PLK Gmax Gradec kadetkinje do 63kg koja je podigla dvostruku tjelesnu težinu na mrtvom dizanju (130kg) a s totalom od 275kg spada među prvih pet rezultata u Europi u svojoj klasi.

Također tu je i Dora Belas, PLK Gumeni medvjedići Zagreb, kadetkinja do 72kg, total 310kg, također među prvih pet rezultata u Europi u svojoj klasi. Dora je inače pobjednica kadetskih kategorija, dok je Sara zauzela drugo mjesto u relativnom poredku kadetkinja a treća je bila Brigita Bakić, PLK Body Art Požega.

Nikolina Bestić, PLK theGym Vrbovec, juniorska pobjednica, podigla je dvostruku svoju težinu na mrtvom dizanju,u kategoriji do 57kg.

Naravno, apsolutna i relativna pobjednica Milijana de Mori, PLK Maksimum Pitomača, s totalom od 337.5kg spada među prvih pet rezultata u Europi u svojoj klasi, a pojedinačni liftovi itekako su priča za sebe. Milijana je i apsolutna i relativna pobjednica Prvenstva.

0000057557_buufhlvn0000057529_jszsussyMladenka Blažanović, PLK Behemot Zadar, ima najveći deadlift kod žena, apsolutno, 150kg.
Kod muškaraca u kategoriji juniora do 105kg je bilo gusto čemu svjedoče vrhunski rezultati. Antonio Vuković,PLK Virovitica, čučanj od 260kg je treći čučanj ove godine u Europi, Vinko Barić, PLK Gmax, mrtvo dizanje od 285kg također treće u Europi, a s totalom od 655kg među prvih pet rezultata u Europi u svojoj klasi. Vinko je inače dizao s dosta rezerve budući da mu je ovo prvi nastup u troboju. Između Vinka i Antonia vodila se borba za prvo mjesto u kategoriji gdje je pobjedu odnio Vinko, no kako je Antonio lakši ostvario je više Wilksovih bodova te je ukupni juniorski pobjednik ispred Vinka. Treći junior je Tomislav Vađon, PLK Virovitica, s također odličnim rezultatom.

0000057545_kqjckgy

Neven Ćuk, PLK Maksimum, ostvario je triple bw na deadliftu, s totalom od 565kg u kategoriji seniora do 74kg približava se među prvih sedam u Europi.
Ivan Kurobasa, PLK Atlas Split, triple bw na mrtvom dizanju, treći rezultat u Europi ove godine, 7x bw u totalu, 707.5kg u kategoriji do 105kg seniora smješta ga među prva tri rezultata ove godine na kontinentu. Ivan Kurobasa je I apsolutno I relativno najjači lifter prvenstva, drugi senior je Neven Ćuk a treći je Nemanja Cvijanović, PLK Gumeni medvjedići. Inače, zanimljiva je bila borba za novi hrvatski rekord u čučnju u kategoriji do 105kg seniora gdje je Ivan postavio 245kg a netom poslije Nemanja ruši taj rekord s 246kg.
Ne zaboravimo da se u IPF-u dodjeljuju i medalje za pojedinačne liftove na međunarodnim natjecanjima, i stoga s pravom možemo reći da bi naši lifteri bez srama mogli otići i vratiti se ponosno s europskog prvenstva. Powerlifting u Hrvatskoj je na ovom prvenstvu položio državnu maturu s odličnim!
Ekipni pobjednik Državnog prvenstva je PLK Gmax, ispred domaćina PLK Adamas iz Vukovara te PLK Behemot iz Zadra. Na ovom natjecanju nastupila su dva nova zagrebačka kluba, Coloseum I Gumeni medvjedići, a upravo su Gumeni medvjedići ugodno iznenađenje natjecanja s obzirom na pokazanu kvalitetu liftova mjerljivu Wilks bodovima. Naime, Gumeni imaju najviše Wilksa što će dogodine biti kriterij za ekipne plasmane. O ukupnom godišnjem poredku klubova za 2015. očitovat će se Hrvatski powerlifting savez službenim priopćenjem.
0000057533_qrgfa
Natjecanje u bench pressu je bilo manje opsežno, no ne manje zanimljivo, naročito glede nekih rezultata. Izdvojit ću najbolja ostvarenja na Državnom prvenstvu, u usporedbi s rezultatima bencha u sklopu troboja jer nema još posebnog natjecanja u bench pressu u EPF/IPF.
0000057541_utfbwa
Kod žena svakako se ističe rezultat Ružice Martinić, članice PLK Srele Brutal Team,trenutno vodećeg kluba u benchu u Hrvatskoj, od 68kg do 57kg i taj Ružičin rezultat spada među prvih pet u Europi. Ako uzmemo u obzir da je Ružica veteranka, a rezultat je uspoređen sa seniorskim ostvarenjima, s pravom se možemo nadati i zlatnoj medalji za Hrvatsku kada EPF oformi natjecanje u classic bench pressu. S obzirom na njen kontinuitet to je skoro pa sigurno. Naravno, Ružica je veteranska prvakinja na ovom natjecanju.
Ljiljana Mazurek Asodi, PLK Adamas Vukovar, s benchom od 70kg do 72kg također spada među prvih pet u Europi. Ljiljana je ukupna seniorska pobjednica natjecanja.
Danijel Valek, PLK Gmax, kadet do 93kg, bench 142.5kg drugi je rezultat u Europi u toj klasi, također i Antonio Ostojčić, PLK Gmax, s 140kg do 105kg kadeta među prva tri. Danijel je kadetski pobjednik, Antonio je drugi, a Lovro Gmax, PLK Srele BT je treći.
Mario Jovanović, PLK Rux Gospić, junior od 74kg ostvario je brojku dva na klupi, bench od 146kg, među prvih pet je u Europi, a njegov klubski kolega Hrvoje Rogić također, bench od 150kg do 83kg juniora.
Tomislav Bitunjac, PLK Atlas, junior do 105kg, bench 182.5kg treći je po rezultatu u Europi ove godine. Tibor Sesvečan, PLK Gmax, junior preko 120kg, bench od 170kg među prvih pet je na koninentu.
U konkurenciji juniora bila je jaka konkurencija a pobjednik je Tomislav Bitunjac koji je imao ujedno I najveći potisak natjecanja, drugi je Mario Jovanović, a treći Hrvoje Rogić.
Goran Karamarković, PLK Gmax, bencher s najvećim omjerom bp/bw u Hrvatskoj ikad, s benchom od 157.5kg do 74kg seniori, spada u drugi rezultat ove godine u Europi. Goran je ujedno i seniorski pobjednik natjecanja ispred Maria Lesjaka, PLK Ultimate Đurđevac i Damira Mlinarića, člana Sreletovog tima.
Branko Suzić, PLK Gmax, sa svojim rezultatima je u standardima svjetskog rekorda za svoju dobnu i težinsku kategoriju te je ujedno i veteranski pobjednik natjecanja ispred Miroslava Vlačinića, PLK Vukovar i Siniše Križana, PLK Srele BT.
O ekipnom pobjedniku natjecanja odlučili su Wilksi, prvi tim je Gmax, drugi Srele BT, a treći Rux.
Također, kao i u powerliftingu, o ukupnom godišnjem poredku klubova za 2015. očitovat će se Hrvatski powerlifting savez službenim priopćenjem.

0000057561_drojx