Powerlifting na Olimpijskim igrama

chi-olympics-wrestling-20130906-001Povijest institucionalnog udruživanja sportaša seže u devetnaesto stoljeće no tek je tijekom dvadesetog stoljeća došlo do formiranja međunarodnih sportskih udruženja raznih sportova. Svaki sport predstavlja određena međunarodna sportska organizacija koju čine nacionalni sportski savezi. Kako pojedina međunarodna organizacija propisuje pravila određenog sporta, tako ih nacionalna organizacija sprovodi. Jasna je hijerarhija, i svaka razina je uređena zakonima, od međunarodnih propisa do zakona pojedinih država. Nacionalne sportske organizacije najčešće su ustrojene shodno zakonima o sportu nadležnih ministarstava pojedine države.
Međunarodna powerlifting federacija (International Powerlfiting Federation – IPF) krovna je međunarodna powerlifting organizacija koja uređuje pravila ovog sporta i natjecanja u njemu. Dvije ili više krovnih organizacija ne mogu postojati iz jednostavnog razloga što nisu dio sportske hijerarhije. Na toj ljestvici sportskih institucija na vrhu je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) koji udružuje sve sportove na ljetnim i zimskim olimpijskim igrama. Sportske organizacije koje nisu članovi IOC-a, odnosno sportovi koji nisu na Olimpijskim igrama, udruženi su kroz Sport Accord, međunarodno udruženje sportskih federacija. Sport Accord organizira Svjetske igre, svjetsko natjecanje neolimpijskih sportova.
IPF je član Sport Accorda, i stoga zakoni pojedinih država priznaju samo IPF kao powerlifting krovnu organizaciju.

olympic-torch---west-midlands-1-1337883054Da bi neki sport postao olimpijski sport mora zadovoljiti mnoštvo uvjeta, od same organizacije unutar sportske federacije, pravila natjecanja, poštovanja raznih međunarodnih propisa, borbe protiv dopinga, uključenosti žena u sport, popularnosti sporta, mogućem potencijalu sporta u budućnosti i tako dalje.
IPF je svoje usuglašavanje s IOC-om započeo krajem osamdesetih godina kada je svoju strukturu spustio na nacionalne saveze i borbom protiv dopinga. Novije promjene su počele poslije 2000.-te aktivnom suradnjom s IOC-om, predanom zamolbom za uključivanje na Olimpijske igre. U ritmu tih promjena događa se i izmjena težinskih kategorija prije nekoliko godina, aktivno uključivanje žena u sport i uvođenje natjecanja bez opreme (classic). Osim toga IOC zahtjeva cjelogodišnji antidoping nadzor te se u tom smjeru uvodi i biološka putovnica koju primjenjuju ozbiljne sportske organizacije. Temeljno načelo biološke putovnice je praćenje odabranih bioloških varijabli tijekom vremena koje posredno otkrivaju učinke dopinga umjesto testiranja na određene tvari.

Na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u powerliftingu u Finskoj, u classic stilu, u radnom posjetu bio je i Christian Wassmer, predstavnik IOC-a zadužen za prijem powerliftinga u olimpijsku obitelj sportova te je kroz intervju dao optimistične najave skorog prijema IPF-a u IOC. To bi se moglo dogoditi već ove godine te bi tako powerlifting bio pokazni sport na ljetnim Olimpijskim igrama 2020. godine.
IOC je jako zadovoljan napretkom IPF-a u smjeru priznavanja powerliftinga kao olimpijskog sporta. IPF ispunjava sve uvjete, i krajem godine će se odlučivati o prijemu našeg sporta u olimpijsku obitelj sportova.

Ova nastojanja IPF-a u smjeru približavanja IOC-u nalik su naporima Hrvatskog powerlifting saveza u postupku prijema u Hrvatski olimpijski odbor. Budući da je HPLS sada član HOO-a, a kako se s pravom možemo nadati da će powerlifting postati olimpijski sport, san svakog sportaša pa tako i powerliftera postaje ostvariv, a to je nastup Olimpijskim igrama. Ulaskom HPLS-a u HOO svaki hrvatski powerlifter dobiva nešto što niti jedno natjecanje ne može pružiti sportašu, pravom sportašu, a to je prilika da se bori za sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Samo sudjelovanje na Olimpijskim igrama je nešto što svaki istinski sportaš sanja, to je nagrada sama po sebi.