Vukovar Classic Open 2015.-najava natjecanja

Prema službenom kalendaru Hrvatskog powerlifting saveza slijedi nam zanimljivo natjecanje u Vukovaru. Pod nazivom „Vukovar Classic Open 2015.“ u gradu na Dunavu, krajem travnja, točnije 25. i 26. travnja, održat će se međunarodno natjecanje u powerliftingu i bench pressu.

Domaćin i organizator natjecanja je Powerlifting klub „Adamas“-Vukovar, uz podršku Hrvatskog powerlifting saveza.

Prvog dana natjecanja, 25.4., u subotu, predviđeno je natjecanje u powerliftingu, a dan kasnije u bench pressu. Natjecanje će se odvijati po tehničkim pravilima Međunarodne powerlifting federacije IPF za classic powerlifting. Classic powerlifting je IPF-ovski naziv za powerlifting bez posebne dizačke opreme koji je na našim prostorima poznatiji kao raw powerlifting. No, zbog prilagođavanje svega odredbama IPF-a tako se i neki već usvojeni termini moraju mijenjati pa da ne bi bilo zbunjivanja jednostavno ćemo reći classic=raw.

Dakle, pretpostavljamo da je većina natjecatelja upoznata s pravilima oko opreme, ali za one koji nisu spomenut ćemo ukratko najvažnije: na čučnju nije dozvoljena upotreba bandaža za koljena ali je dozvoljena upotreba neoprenskih steznika maksimalne debljine do 7 mm koji se inače mogu koristiti i na mrtvom dizanju, nadalje dozvoljena je upotreba bandaža za zglobove šake i dizačkog pojasa.

Natjecanje je međunarodnog karaktera, te su dobrodošli svi gosti iz susjednih ali i šire čiji savezi djeluju u okviru IPF-a. Očekuje se i najavljen je dolazak gostiju iz Srbije i Mađarske, a poziv je upućen i dizačima iz Austrije, Italije i Slovačke. Iako postoji veliki interes i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, na žalost, prema regulama HPLS-a koji slijede naputke IPF-a natjecatelji iz ovih zemalja neće moći nastupiti jer u njihovim zemljama ne djeluju savezi pod okriljem IPF-a.

Grad Vukovar inače ima bogatu tradiciju u dizačkim sportovima. Za vrijeme bivše države poznati su bili uspjesi vukovarskih dizača utega, a u sjeni olimpijskog sporta nisu nezapaženi ostali i uspjesi ondašnjih powerliftera i bildera. Zaljubljenost ove sredine u sportove snage nije nestala ni u ratno vrijeme te je i održano jedno natjecanje 1996. godine, pred sam početak mirne reintegracije.

Na području vukovarsko-srijemske županije danas djeluje najviše powerlifting klubova u Hrvatskoj: domaćin PLK „Adamas“ najmlađi je klub u obitelji powerlifting klubova i uglavnom okuplja mlade sportaše, akademske orijentacije, učenike i studente, i na državnom prvenstvu ove godine ostvario je prvi izlazak na scenu i sportska borilišta. Iako je ovo bio prvi službeni nastup članova kluba na jednom velikom natjecanju, svojim rezultatima natjecatelji su ostavili izniman dojam i najavili da će igrati veliku ulogu na powerlifting sceni u Hrvatskoj. (http://www.vukovar.hr/kultura-i-obrazovanje/obrazovanje/sport-main-menu/8048-veliki-uspjesi-novog-vukovarskog-powerlifting-kluba)

Hrvatski powerlifting savez ukazao je PLK “Adamas”-Vukovar povjerenje za organizaciju ovog međunarodnog natjecanja u Vukovaru čime se nakon dugo vremena powerlifting vraća u Vukovar.

Pored domaćina tu je i drugi gradski klub, PLK „Vukovar“, koji je gledajući po osvojenim medaljama i trofejima, najuspješniji hrvatski powerlifting klub. (http://www.vukovar.hr/kultura-i-obrazovanje/obrazovanje/sport-main-menu/8214-powerlifting-klub-vukovar-najuspjesniji-powerlifting-klub-u-hrvatskoj)

Uz ova dva kluba Grad Vukovar slobodno može reći da je powerlifting najtrofejniji gradski sport. Pored vukovarskih klubova u županiji su još i Omladinac Negoslavci te PLK Vinkovci.

Ovaj događaj ne samo da je bitan za ovu sredinu nego i za cjelokupni hrvatski powerlifting jer sada scena seli na istok što će biti dodatni zamašnjak popularizaciji ovog sporta u ovom dijelu Hrvatske.

Očekuje se da Grad Vukovar uvrsti ovo, iz više razloga značajno i dugo očekivano powerlifting natjecanje, u obilježavanje Dana Grada Vukovara te da natjecanje otvori gradonačelnik gospodin Ivan Penava. Ovo natjecanje je važno iz više razloga, kako iz sportskih, tako i turističkih i političkih razloga. Kao što je već spomenuto u sportskom značaju Vukovar ima dugu tradiciju powerliftinga i ovim natjecanjem oživljava se ovaj sport koji je doslovno i stil života, pristupaju mu sve više mladih osoba, kao i onih u zreloj dobi jer osim fizičke spreme zastupa i zdravstvenu te socijalnu kulturu. U turističkom smislu većina sportaša će, nadamo se i pogledati turističku ponudu grada na Dunavu.

Ovim powerlifting natjecanjem, kojim se otvaraju vrata sportašima iz susjednih zemalja, poglavito pozivom dolasku sportaša iz Srbije, domaćin želi pokazati da je Vukovar “ grad ponosa i dostojanstvenog života“, kako je rekao gradonačelnik Grada Vukovara, gosp. Ivan Penava.

S „Vukovar Classic Open 2015.“ Vukovarski powerlifteri započinju niz pozitivnih događanja na polju sporta kroz kontinuitet koji će se finalizirati održavanjem IV Prvenstva Hrvatske u powerliftingu krajem 2015. u Vukovaru, po službenom kalendaru Hrvatskog powerlifting saveza, a organizacija je povjerena Powerlifting klubu „Vukovar“

Prijave za ovo natjecanje za domaće natjecatelje vrše predstavnici klubova tako da skupno prijave sve natjecatelje svog kluba koji će nastupati, a pristupne podatke za prijavu mogu zatražiti od organizatora natjecanja. Prijave i uplate kotizacija traju do 6.4.

Prijavnica za domaće natjecatelje: http://gmax.hr/prijavnica_vukovar.php

Strani natjecatelji prijavljuju se preko web prijavnice na slijedećem linku:http://gmax.hr/prijavnica_vu.htm

Facebook stranica događaja: https://www.facebook.com/events/869430983078668/

Izvor: Teretanavijesti