Intervju – Ružica Martinić

Samo na najjače – nema labavo

 

Srele brutal team

 

Powerlifting klub „Srele Brutal Team“ iz Oroslavlja, pod vodstvom predsjednika kluba Srećka Martinić Sreleta i tajnice kluba Ružice Martinić dao je veliki doprinos promidžbi powerliftinga u Hrvatskoj. Pregršt medalja, pehara i diploma krasi njihov zid.

Natjecateljica i tajnica kluba 

diplomaRM Ružica Martinić na svečanoj sjednici  grada Oroslavlja 15.08.2014. god.  primila je  Nagradu grada Oroslavlja za postignute rezultate u powerliftingu. Kao sportašima koji su pokazali veliki entuzijazam i postigli zapažene vrhunske rezultate, PLK Srele Brutal Team je primio Zahvalnicu grada Oroslavlja za širenje sportske kulture.

Nagrada grada Oroslavlje

Ružica Martinić je osoba koju krasi srčanost, upornost, izdržljivost i snažan sportski duh. U  kontinuitetu postiže sjajne rezultate u bench press-u. Na domaćoj i svjetskoj sceni osvaja prva mjesta u svojoj kategoriji i u apsolutnom poretku.  Zapitali smo gospođu Martinić kako je sve to započelo.

Za početak,  Ružice, da  li si  nailazila na diskriminacije po pitanju ovog sporta s obzirom na to da se powerlifting smatra muškim sportom?  

Bila sam lijepo prihvaćena, većinu sportaša sam već poznavala jer sam prije nego sam se počela natjecati par puta bila na natjecanjima sa suprugom Srećkom Srele Martinić. Sjećam se da su mi već tada natjecanja bila zanimljiva i uzbudljiva. Tada još nisam znala da ću na toj klupi ležati kao natjecateljica.”

Na koji način si uspjela uskladiti  rad, obitelj i treninge te postizati kontinuirani uspjeh?

“Vrlo je teško i zahtjevno zato što uz posao i obitelj teško je naći vremena za trening  i uz to postizati vrhunske rezultate. Sam trening čini zadovoljstvo ali oporavak nakon treninga je vrlo težak jer postoje i druge obiteljske obaveze. Sve je u dobroj organizaciji i jakoj volji za treninzima i postizanju zapaženih rezultata.”

Kada si se počela baviti powerliftingom ?

Prije 3 godine ušla sam u teretanu sa ciljem da poboljšam fizički izgled tijela i kondiciju, imala sam nekih zdravstvenih  problema zbog kojih sam gubila na kilaži i uspjela sam dovesti svoje psiho-fizičko stanje u ravnotežu redovnim trenzima.

Bila sam fascinirana Sreletovim treninzima i njegovom voljom za raw bench pressom i jednostavno sam se i sama našla u tome. Srele je već tada  imao odlične rezultate i znala sam da sam u dobrim rukama.”

Sportski stil

Da li ovaj sport zahtijeva odricanja? Kako izgleda tvoj trening, koliko puta u tjednu ideš u teretanu?

Ne odričem se ičega osim što moram više paziti na prehranu jer ne želim izlaziti iz svoje kategorije. Poslije teškog treninga od 2- 2 i pol sata imam veću potrebu za hranom i moram paziti.

Treniram 4 puta tjedno. Treninzi su teški,  i intenzivni,  puno serija , kombinacija  ponavljanja i manipulacija s odmorom između serija.”

Trening

Koliko dugo se natječeš, i na kojim si natjecanjima dosad bila?Da li ima još žena u ovom sportu i kakva je konkurencija?

Natječem se dvije godine.  Prvi put sam izašla na državno prvenstvo – Sveti Martin na Muri te osvojila prvo mjesto u svojoj kategoriji i pehar za apsolutni poredak. Sve ukupno sam bila na 7 natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu  dosad.  Osvojila sam 7 puta prva mjesta  i 5 puta bila apslutno prva u ukupnom poredku.

Rezime – dva puta državna prvakinja , svjetska prvakinja i rekoderka, i nositeljica zlatnih medalja i pehara na  međunarodnim natjecanjima  u kategoriji do 52 kg. Najveća kilaža koju sam dosad digla je bila u Đurđevcu, na međunarodnom natjecanju 62,5 kg,  u kategoriji do 52 kg.”

Svjetsko zlato

Smatram da je zasad jako malo žena u ovom sportu.  Ove koje jesu su u višim kategorijama  i zato mi je drago što ih pobjeđujem u apsolutnom poretku. Zbog toga sam izazvala negativne  emocije kod drugih cura.  Smatram da se za vrhunske rezultate treba dobro pomučiti i raditi na sebi, i tad nema razloga za  ljubomoru.  Bilo bi mi drago da ima što više cura koje mogu dignuti svoju težinu i više.”


10580118_575927122546268_3404965333027615548_n

 

Na koji način se napreduje u tvojoj disciplini?Tko je tvoj trener i na koji način pripremate treninge?

Red, rad i disciplina. Srećko Srele  Martinić je naš trener i sprema nas na specifičan način koji ne želim navoditi.  Svoje znanje prenosi na našu mladu natjecateljicu  Ines Poštek koja je na natjecanjima počela pobjeđivati u svojoj i apsolutnoj kategoriji.”

Koji su ciljevi PLK Srele Brutal Team u narednom razdoblju na polju širenja ovog sporta?

Popularizacija powerliftinga te rad sa mladima bazirajući se prvenstveno na raw bench press sa naznakom na snagu i lijep izgled te razvijanje sportske kulture kod mladih.”

S obzirom na postignute rezultate i iskustvo, koji savjet možeš dati vezano uz prehranu i treninge za održanje dobre kondicije, i koja bi bila tvoja sportska poruka?

Vrlo je važna kultura prehrane ako se uz snagu želi i lijepo izgledati. Mi u svom Srele brutal timu radimo na tome uz teške i intenzivne treninge.

Uz fizičku pripremu jako je važan i mentalni sklop. Žalosna sam kada vidim mlade cure koje su se euforično počele natjecati, ostvarile neke rezultate i onda odustale. To je meni znak da se radi o trenutnom hiru mladih osoba koje ne znaju što žele. Prvi po meni (loš rezultat ),  osvojena medalja i već misle da su zvijezde. Samo oni koji zaista vole ovaj sport idu dalje. Ne natječu se protiv drugih nego protiv sebe samih. Znači – radi još više i teže sa ciljem da rezultati budu sve bolji. Tako ja radim i tvrdim, nepobjediva sam. Za sada. Iskreno ću biti sretna da se pojavi što više natjecateljica jer ovo je sport budućnosti.”

Ružice, hvala na razgovoru. Želimo tebi i Powerlifting klubu Srele brutal team  puno uspjeha!