Intervju – Martina Stojšić

Nikad ne odustaj! – Martina Stojšić

Martina

Martina Stojšić rođena je 04. travnja 1992. godine u Zagrebu. Bivša gimnastička reprezentativka Hrvatske (u višeboju i pojedinačnim disciplinama), višestruka državna prvakinja sa zapaženim rezultatima na međunarodnim turnirima, Europskom prvenstvu i Europskoj olimpijadi mladih. Sudjelovala ne velikom broju prvenstava i turnira u Hrvatskoj i svijetu nastupajući za ZTD Hrvatski sokol, a kasnije za GK Vukovar. 2011. u Varaždinu završava srednju školu i stječe zvanje tehničar nutricionist, a u Zagrebu iste godine na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji stječe diplomu-trener ženske sportske gimnastike. U gimnastičkom klubu Vukovar volontira kao trener rekreativnih i natjecateljskih grupa djece i mladih, te vodi treninge raznim sportašima i ženama u rekreaciji.

Trening

Posjeduje 4 certifikata Total Body Coach – tečaja za osobne trenere, Basic Level 1 (Vibracijski trening; Freemotion; Nutricioniza; Functional fundamentals; Indijske plaice; Kettlebell-hard style; Bulgarian bag; Sandbag; Teretana-tradicionalni trening), Advanced Level 2 ( Osobni i grupni trening; Rip:60&TRX; Bodyweight trening; Medicinke i bučice; Fit box; Pristup radu sa sportašima i rekreativcima; SAQ; CrossFit Zagreb metode treninga), Master Level 3 (Menadžment i marketing; CrossFit Zagreb napredne metode rada; Weightlifting; Girevoy sport; Boot Camp trening; BOSU; Elastične trake; Fitball) Special Level ( Feldenkrais metoda; P90x; Priprema za trening; Trening kao rehabilitacija; Insanity; Motivacija za trening; Athletic Performance Training; Metode dobivanja mišićne mase i definicije). Ispit za nacionalnu sutkinju ženske sportske gimnastike položila je 2011. godine.

Studentica je 3. godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu na usmjerenju kondicijska priprema sportaša.

Martina2

Martina, ti kao vrhunska sportašica u gimnastici, baviš se  još dizanjem utega i powerliftingom.  Kakvu ulogu ima sport  u tvom životu i koji je tvoj put do juniorske prvakinje Države. Kada si započela s  powerliftingom, da li si išla na natjecanja i koje si rezultate ostvarila?

“Cijeli moj život je jedna velika sportska priča koju iz dana u dan nastojim ispisati što boljim sportskim rezultatima. Sport je smisao mog života. Imam veliku sreću što sam i nakon završene karijere  u gimnastici zbog ozljede i mnogobrojnih operacija, uspjela ostati u tom sportu koji toliko volim. Već 7 godina volontiram kao trenerica u gimnastičkom klubu Vukovar i uistinu sam presretna što imam priliku voditi računa o mladim ljudima i pomoći im u oblikovanju njihovih života. U međuvremenu započela sam karijeru u novom sportu, olimpijskom dizanju utega kojim se bavim tek godinu dana. U par dizačkih treninga, trener i ja, ubacili smo i elemente powerliftinga. Uz svega par takvih treninga izašla sam na državno prvenstvo bez nekih velikih očekivanja. Samim time za mene je već veliki uspjeh bilo to što sam uspjela podići svoje maksimalne težine bez ijednog nevažećeg pokušaja. Nisam ni sanjala da će me to dovesti do državne prvakinje u svojoj, te viceprvakinje u apsolutnoj juniorskoj kategoriji, bila sam presretna. Još jednom sam sama sebi pokazala da mogu i to mi je dalo vjetar u leđa za dalje.

Na inicijativu trenera  u dizačke treninge i dalje ubacujem i powerfilting. Nakon državnog prvenstva u powerliftingu 2014. godine, na žalost nisam izašla niti na jedno natjecanje. Imali smo u planu izaći na Đurđevac Open Bench press, ali smo ga zbog  ozljede ruke u zadnji tren morali otkazati. Ruka je sada bolje, a nadolazeća natjecanja u planu. Veselim se novim izazovima.”

Martina3

Tko je tvoj trener, koliko treniraš?

“Moj trener je Davor Horvat, oboje smo članovi powerlifting kluba Masimum iz Pitomače. Davor je profesionalni sportaš, dizač utega i odličan trener. Treniram svaki dan osim nedjelje. Ponekad i dva puta dnevno, kada moje obaveze to dozvoljavaju.  Treninzi mi traju 2-3 sata, vrlo su naporni i iscrpljujući. Svaki trening pomno je planiran i sastavljen sa strane mog trenera na čemu sam mu beskrajno zahvalna. Bez njega i njegovog uloženog truda i volje, ne bih bila tu gdje sam sada. “

trener

Ujedno si i trenerica. Reci nam nešto više o tome.

“Za trenericu ženske sportske gimnastike završila sam 2011. god. na HOA. Uz to završila sam i mnoštvo različitih tečajeva za trenere (Total Body Coach). Trenutno radim kao instruktorica u pilates studiu Eccentric u Osijeku. Okružena sam predivnim mladim ljudima i zahvalna sam vlanici studia Maji Diklić koja mi je omogućila da napredujem u poslu koji volim i dala priliku da se izgradim kao trener, instruktor, a najviše kao osoba. Naravno, kad god stignem idem u Vukovar i sa velikim osmijehom na licu i srećom u grudima volontiram u gimnastičkom glubu Vukovar.”

Na Državnom prvenstvu u powerliftingu bila si u pratnji majke i imala si veliku podršku obitelji. Koja je uloga tvoje obitelji u tvom sportskom izražaju i sazrijevanju? 

“Uloga moje obitelji u mom životu je zaista ogromna, neopisiva. Moja obitelj je ta koja je uvijek bila uz mene, kako u trenucima pobjede, sreće, veselja… tako i u onim trenucima kad mi je bilo najteže. Iako već neko vrijeme ne živim sa njima, upravo oni su ti na koje uvijek i u svakom trenutku mogu računati. Velika su mi podrška u svemu što činim od sporta, faxa, posla pa sve do onih malih i najbanalnijih stvari. Imam dvije predivne sestre bez kojih jednostavno ne bih mogla funkcionirati. One su moja inspiracija, one mi daju snagu i volju za svaki novi dan. Rebecca već neko vrijeme živi u dalekoj Australiji što mi jako teško pada, ali zato se skype ne gasi nikada. Naši dugi razgovori, njene riječi podrške, savjeti i upute mi ne daju da odustanem i pokleknem nikada. Mlađa sestra Tea trenira gimnastiku, trudim se maksimalno biti joj uzor i najveća podrška u ostvarenju njenih ciljeva.”

Martina4

Kako funkcionira vrhunska sportašica – opiši nam tvoj jedan radni dan. Koji su ti planovi za budućnost u powerliftingu i sportu općenito, sportske potrebe i ciljevi?

“Važno je samo dobro isplanirati sve obaveze, sve ostalo ide puno lakše. Trenutno imam jako puno obaveza tako da slobodnog vremena gotovo niti nemam. Moj radni dan izgleda tako da uvijek jutro rezerviram za fax i učenje ili jutarnji trening, zatim kratki odmor pa opet trening, nakon treninga na posao. Dan brzo prolazi kada imaš toliko obaveza, ali kad imaš toliku volju i želju ništa ti u životu ne predstavlja problem. Spreman si boriti se sa svime. Planovi u powerliftingu su nam izaći na nadolazeća natjecanja i ostvariti što bolje rezultate. Trenutno traju pripreme za nadolazeća natjecanja kao i državno prvenstvo. Nadam se što boljim rezultatima i ponovnom rušenju državnih i osobnih rekorda.”

Martina, koja je tvoja sportska poruka? 

“Nikad ne odustaj!”

Martina5

Zahvaljujemo ti Martina i želimo puno uspješnih liftova i uspjeha u sportskim postignućima!