Prvo prvenstvo Hrvatske u powerliftingu i bench pressu

U subotu i nedjelju, 09. i 10. veljače 2013. u međimurskom mjestu Sveti Martin na Muri održano je prvenstvo Hrvatske u raw powerliftingu i bench pressu po pravilima GPC federacije, u organizaciji Ivana Međimurca i njegovog PLK „Međimurje“, pod pokroviteljstvom Hrvatskog powerlifting saveza. Sportski kompleks toplica postao je poprište odmjeravanja snaga natjecatelja svih dobnih kategorija. Po brojnosti natjecatelja ovo je bilo najveće powerlifting natjecanje ikad održano na ovim prostorima. Uzevši u obzir činjenicu da je natjecanje bilo zatvorenog tipa, promovirano isključivo kao državno prvenstvo za hrvatske građane, veliki odziv natjecatelja pokazatelj je sve veće popularnosti powerliftinga u Hrvatskoj. Hrvatski powerlifting savez izuzetno je zadovoljan smjernicama razvoja ovog sporta u Hrvatskoj, rastom klubske organiziranosti i sve većom uključenosti mladih u natjecanja.
Ukupno 92 natjecatelja natjecalo se u bench pressu u subotu, i posebno u sve tri discipline powerliftinga u nedjelju. Osim pojedinačnog natjecanja po prvi puta u Hrvatskoj održano je i klubsko natjecanje.
Natjecanje u bench pressu privuklo je znatnu pozornost publike budući da su među natjecateljima bile i body building zvijezde Pero Tomas i Petar Klančir. Također, očekivalo se i daljnje pomicanje granice preko 200kg u najboljim potiscima s klupe.
Sveukupni pobjednik u open i master kategorija je domaći natjecatelj Petar Francki s podignutih 200kg, drugi je bio Pero Tomas s 190kg a treći Vladimir Galić s 200kg. Kako su u obračunu sveukupnog pobjednika uzimani u obzir i dobni te težinski koeficijenti pojedinih natjecatelja dobiven je ovakav redoslijed. Zanimljivo je bilo vidjeti opener Petra Klančira s 200kg no na žalost, prilikom podizanja Petar se ozljedio te nije moga nastaviti natjecanje. Nadamo se da ozljeda nije ozbiljna.
U juniorskim i teen kategorijama je također bilo zanimljivo. Juniorski pobjednik je Ivo Marinović a slijede ga Mateo Holenda i Ivan Bastalec iz kluba Gmax. Ističemo rezultate Matea i Ivana koji su u stvari neslužbeni svjetski rekordi u ovoj federaciji u njihovim kategorijama.
U nedjelju ujutro počelo je natjecanje u čučnju, benchu i mrtvom dizanju. Očekivali su zanimljivi liftovi, ogled trenutne forme najboljih hrvatskih natjecatelja pred predstojeću sezonu. No, u ovome sportu ne pobjeđuje uvijek najjači, nego onaj najs(p)sretniji i najtaktičniji. Iznenađuje veliki broj precijenjenih mogućnosti u prvim serijama čučnja koje su kasnije rezultirale neuspješnim dizanjima i naposljetku diskvalifikacijom. Stoga su se mnogi natjecatelji ugodno iznenadili osvojenim mjestima, a neki neugodno svojim neuspjesima.
Sveukupni pobjednik open i master kategorija je Vladimir Galić koji je ujedno i pomakao rekord u totalu na 777,5kg. Drugo mjesto osvojio je Nino Toplek a treće Daniel Santini.
U juniorskim i teen kategorijam svekupni pobjednik je, nakon uspješno prebrođenih poteškoća u prvim serijama čučnja, Milan Treskavica s ukupnom totalom od 750kg. Drugo mjesto osvojio je Darko Božak iz PLK „Titan“ a treće Mirko Baić iz PLK „Vukovar“.
Svekupno je srušeno puno nacionalnih rekorda, neki su postali i neslužbeni svjetski rezultati, a ohrabrujuće je vidjeti sve više natjecatelja u teens kategorijama sa sve boljim rezultatima.
Klubski prvak u bench pressu je PLK „Gmax“ Gradec, drugo mjesto PLK „Međimurje“ a treći PLK „Ultimate“ Đurđevac.
Najjači powerlifteri treniraju u PLK „Međimurje“, klubskom prvaku u powerliftingu, drugo mjesto pripada PLK „theGym“ Vrbovec a treće PLK „Osijek“.
Zbog velikog broja natjecatelja i visokog stupnja složenosti organizacije ovakvog natjecanja i obrade rezultata uvijek su bile moguće poteškoće u odvijanju natjecanja. No, sve je završeno po planu i po predviđenom tajmingu. Sve poteškoće su rješavane u toku jer je sve bilo podređeno natjecatelju, da svaki natjecatelj s ovog natjecanja ode zadovoljan. Natjecanje bogato materijalnim nagradama sponzora i medaljama, prigodnim darovima organizatora ne smije biti upamćeno samo po tome. Ono što je trajnije i što ostaje u sjećanju trebaju biti sportska druženja i rezultati i po tome je ovo natjecanje bilo bez premca u našoj zemlji. Postignuti rezultati i kohezija koja sada veže powerliftere baza su iz koje se kreće dalje, prvo u novu sezonu, a potom i u organizaciju novih natjecanja.
Europsko prvenstvo u Srbiji u svibnju te svjetsko u Mađarskoj u rujnu bit će međunarodne pozornice gdje će nastupiti najbolji natjecatelji ovog prvenstva.
Natjecanje zaslužuje visoku ocjenu, jaku četvorku, ne iz razloga nekog propusta, nego jednostavno kao motiv budućim organizatorima da nastave dalje poučeni iskustvima s prvog državnog prvenstva u raw powerliftingu i bench pressu.

Bench press rezultati

Bench press rezultati klubovi

Powerlifting rezultati

Powerlifting rezultati klubovi