Prvi nastup Hrvatske u IPF-u

Austrijski gradić Sölden u sjevernom Tirolu, inače poznat kao mondeno skijalište i po prvim trkama skijaške sezone, ove subote bio je dizačko poprište. Treći po redu, Sölden Classic Cup u raw powerliftingu po pravilima IPF federacije bio je od povijesnog značenja za hrvatski powerlifting. Sedmeroočlana hrvatska delegacija ekipno i pojedinačno je nastupila na prvom službenom međunarodnom IPF natjecanju.

 
ekipa koja je ispisala povijest

Nakon prijema u najjaču i najstariju powerlifting organizaciju, članicu SportAccorda, Hrvatski powerlifting savez je postupku usuglašavanja normi i pravila s pravilima Međunarodne powerlifting federacije-IPF. Hrvatsko članstvo u IPF-u počinje od prvog rujna, a već nakon tri mjeseca prva hrvatska ekipa sudjelovala je na jednom međunarodnom natjecanju. Sölden Classic Cup je inače i pojedinačno i ekipno natjecanje asutrijskih dizača i klubova i njihovih prijatelja koje prerasta u otvoreno prvenstvo Austrije u raw powerliftingu. Na osobni poziv Glavnog tajnika IPF-a gospodina Emmanuela Scheibera da timski sudjelujemo na ovom natjecanju odgovorio sam zamolbom da umjesto klubske ekipe pošaljemo kao nacionalni savez jednu delegaciju koja će dostojno predstavljati našu zemlju i Savez pred uvaženim domaćinom. Poziv na ovo natjecanje upućen je najboljim i najprimjerenijim sportašima, ne nužno i najjačima, no na žalost nisu se svi mogli odazvati jer je putovanje bilo financirano isključivo iz privatnih izvora, i uz manju pomoć lokalnih sponzora.

Pomno odabranu ekipu koja je u hladnim i ledenim Alpama, nakon 12 sati vožnje po nezahvalnim vremenskim uvjetima, došla u Sölden ispisati povijest hrvatskog powerliftinga prvim nastupom u IPF-u činili su: Ivan Međimurec, Nino Toplek i Goran Karamarković iz PLK „Međimurje“, Manuel Grbac i Siniša Knežević iz PLK „Gmax Gradec“, Ante Boras iz zagrebačkog „Titana“ te Danijel Parac iz Požege, PLK „Body Art“.
Sportski i natjecateljski ovo je bio svima veliki izazov. Pod vrlo strogim ali pravednim međunarodnim IPF sucima, naši dizači dali su svoj maksimum postepeno se snalazeći u novim, vrlo ozbiljnim kriterijima.Konačni rezultati su više nego ugodno iznenađujući, hrvatska delegacija, reprezentacija Hrvatske, zauzela je ekipno prvo mjesto osvojivši niz prestižnih nagrada, inače sponzorski vrlo bogatog natjecanja.
Rezultati su slijedeći po pojedinačnim kategorijama: Danijel Parac prvi, Goran Karamarković četvrti, Manuel Grbac drugi, Siniša Knežević šesti, Ante Boras četvrti, Nino Toplek drugi kao i Ivan Međimurec. U apsolutnom poretku juniora Manuel Grbac je osvojio prvo mjesto dobivši kao nagradu originalnu šipku generalnog sponzora Eleika, a Danijel Parac bio je drugi.

Iskustvo koje je stečeno ovim nastupom je nemjerljivo, informacije i upute u daljnjem radu, podrška koju smo dobili, sve je vrijedilo uloženog truda i sredstava, a na povrede ćemo samo stisnuti zube i krenuti dalje.

Pohvaljen je rad HPLS-a kao svijetao primjer u regiji kako se radi na razvoju powerliftinga.

 
u društvu s g. Scheiberom