Prvenstvo Hrvatske 2014.

IMG_4895 IMG_4897

Nekoliko tjedana prije dolaska novog proljeća na powerlifting sceni zasjale su nove zvijezde. Uz već poznata lica na drugom Prvenstvu Hrvatske u powerliftingu i bench pressu pojavile su se nove snage što je dokaz da ovaj sport širi svoju popularnost i da ima budućnost. Od preko sto prijavljenih natjecatelja na samom natjecanju učestvovao je nešto manji broj. Na žalost neki natjecatelji su bili spriječeni uslijed ozljeda. No, sportski gledano ovo prvenstvo pružilo je kvalitativni korak naprijed.

Drugo po redu, Prvenstvo Hrvatske u powerliftingu i bench pressu, održano je u Gradecu 1. i 2. ožujka. U organizaciji Powerlifting kluba Gmax iz Gradeca, pod pokroviteljstvom Općine Gradec i uz arbitražu Hrvatskog powerlifting saveza natjecanje je proteklo sportski i organizacijski na vrlo visokoj razini. Po pravilima Međunarodne powerlifting federacije IPF ostvareni su vrlo dobri rezultati te postignuti novi rekordi na nacionalnoj razini, odnosno nadmašene postavljene norme za rekorde. Ovo prvenstvo bit će upamćeno i po prvim nastupima natjecatelja u posebnoj dizačkoj opremi te po antidoping inspekciji čime ostvareni rezultati dobivaju posebnu notu. Antidoping inspekcija HADA-e uzela je preko deset uzoraka natjecatelja po slučajnom odabiru.

Prigodne riječi u svečanom protokolu otvaranja održali su predsjednik HPLS-a Danijel Škopec, a o povijesti mjesta Gradec gledatelje i natjecatelje upoznao je ravnatelj Osnovne škole Gradec g. Vladimir Starešec. Natjecanje je svečano otvorila načelnica Općine Gradec gđa Ljubica Ambrušec. Tijekom natjecanja ovaj sportski događaj posjetio je i gradonačelnik Virovitice g. Ivica Kirin.

Prije samog početka natjecanja uručene su i nagrade organizatora za najbolje u prošloj godini, Nikolina Korolija je najbolja je powerlifterica a Danijel Parac najbolji powerlifter, Ružica Martinić je najbolja bencherica a Miroslav Vlačinić najbolji bencher prošle godine.

Natjecanje se odvijalo kroz dva dana. Prvi dan je bio predviđen za dizački troboj, powerlifting, dok je u nedjelju bilo na redu natjecanje u bench pressu.

juniori

Ukupni pobjednik juniorske apsolutne kategorije je Danijel Parac, član PLK Gmax Gradec koji je ostvario zaista impresivne rezultate za svoju kategoriju do 74kg, čučanj od 215kg, mrtvo dizanje od 240kg i total od 575kg novi su hrvatski rekordi. Drugi junior je Mirko Baić, član PLK Vukovar, s novim hrvatskim rekordom u mrtvom dizanju u kategoriji preko 120kg podigavši 300kg. Treće mjesto zauzeo je Aleksandar Lukić, član PLK Omladinac Negoslavci.

IMG_4874

Najjači senior je Pero Prakljačić, član PLK theGym Vrbovec, s novim hrvatskim rekordom u mrtvom dizanju u kategoriji preko 120kg, podigavši 300kg. Napominjem da su ovo novi rekordi po IPF standardima. Pero je tako ostvario normu za svoju kategoriju i njegov rezultat novi je izazov suparnicima. Ukupan total od 720kg donio mu je prvo mjesto u apsolutnoj kategoriji. Drugi je bio Igor Blagojević, član PLK Gmax, koji svojim sportskim nastupom doista jako puno obećava i od njega se možemo nadati velikim rezultatima uskoro. Treće mjesto zauzeo je Ante Boras, PLK Of Samobor.

IMG_4979

Najbolja juniorka je ponovno Nikolina Korolija, PLK Vukovar. Nikolina i dalje dokazuje da je u juniorskoj konkurenciji neprikosnovena. Drugo mjesto zauzela je Martina Stojšić iz PLK Maksimum Pitomača. Najbolja seniorka je Marina Marković iz PLK Osijek. Marina rezultatima s obzirom na svoju težinu doista postaje sve bolja i impresivnija, šteta što je češće nema na natjecanjima. Druga seniorka je Patricia Januš iz PLK Body Art Požega, a treća Svjetlana Rožić iz Osijeka.

zene2 zene1

Ekipni pobjednik Prvenstva Hrvatske je PLK Gmax Gradec, drugi je PLK theGym Vrbovec a treći PLK Vukovar.

Bench press natjecanje iznijelo je nova lica na scenu u prvi plan. Pobjednik juniora je Ivan Bastalec, Gmax Gradec, inače kadetski uzrast, u kategoriji do 74kg bench press od 125kg doista obećava veliki potencijal ovog mladog natjecatelja. Drugo mjesto zauzeo je Antonio Šavorić, theGym Vrbovec, koji je inače dan prije u sklopu troboja ostvario i hrvatski rekord u juniorskoj kategoriji do 105kg s potiskom od 162.5kg. Treći junior je Toni Erceg, Gmax Gradec.

Juniorska pobjednica u svom prvom nastupu je Ines Poštek, članica PLK Srele Brutal Team iz Oroslavja. Druga je bila Nikolina Korolija iz Vukovara.

Seniorska scena očekivala je sukob titana, da tako kažem, Srećka Martinića Sreleta i Petra Franckog. Prema očekivanjima račune im je jedino mogao pomrsiti Davor Vidović. No, ukupni pobjednik je Krunoslav Kuzmić, theGym Vrbovec, poznato ime iz svijeta body buildinga, s benchom od 205kg. Uz ovacije publike Kuzma je podigao novi hrvatski rekord u kategoriji do 120kg. Drugo mjesto zauzeo je Srećko Martinić, Srele Brutal Team, s benchom od 190kg. Treće mjesto osvojio je Davor Vidović iz Međimurja, s rezultatom od 155kg u kategoriji do 83kg.

Ukupna seniorska pobjednica je novo lice u našem bench pressu, Katica Medak, Gmax Gradec, s impresivnih 92.5kg i najvećim iznosom Wilksa kod nas za ženski bench. Katičin rezultat je još impresivniji jer se vidi dosta „lufta“ i veliki potencijal za još veće rezultate. S lakoćom podignuta težina govori o velikoj bazi. No, za prvi nastup i pobjedu sasvim dovoljno. Drugo mjesto osvojila je Ružica Martinić, Srele BT, s 57.5kg, a treća je bila Snježana Vencler, Gmax Gradec s benchom od 50kg.

Ekipni pobjednik je Srele Brutal Team, drugo mjesto zauzima Gmax Gradec a treće Vukovar.

U equipped dijelu natjecanja, u natjecanju s opremom, nastupila su dva natjecatelja, Danijel Parac u powerliftingu te Ivan Lovrić u bench pressu. Zbog bolesti nije nastupio Manuel Grbac koji ima najviše iskustva u ovoj vrsti natjecanja kod nas. Danijel Parac uspješno je obavio svoj premijerni nastup u opremi, a ujedno je time postao i prvi natjecatelj na domaćem terenu u dizačkoj opremi. Ivan Lovrić prvi je natjecatelj u dizačkoj majici u bench pressu na hrvatskoj sceni.

Što reći o organizaciji a da ne govorim iz prvog lica, da ne hvalim sebe kao organizatora. Teško je ne biti subjektivan, ali ću ipak prenijeti riječi natjecatelja i gledatelja koji skreću pozornost da je ovo natjecanje bilo na najvišoj organizacijskoj razini, kako spektakl za gledatelje tako i za natjecatelje. Dobro uigrana ekipa odlično je obavila posao, svi su se potrudili da sve bude za pamćenje. I doista jest, prema riječima gostiju ovo je bilo najbolje natjecanje na kojem se bili.

Osobno, kao glavni organizator dao sam sve od sebe, i više od toga, na ivici snaga pišem ovaj tekst i nadam se da nisam zaboravio spomenuti sve najbitnije.

Osobito se zahvaljujem sponzorima Općini Gradec, Scitec Nutritionu, Prodentu, AVR audio i video rješenjima, PIK Vrbovcu te Mesnicama Kalinski te svim svojim pomoćnicima koji su pomogli kad je bilo najpotrebnije.” – Siniša Knežević

Rezultati powerlifting prvenstva: http://gmax.hr/?p=363

Rezultati bench press prvenstva: http://gmax.hr/?p=367