Godinu dana Hrvatskog powerlifting saveza

Godina 2012. bila je godina institucionalnog rođenja powerliftinga u Hrvatskoj. Iako su pojedini entuzijasti odlazili na natjecanja i prije, te i sami organizirali razna natjecanja, ipak powerlifting u Hrvatskoj doživljava potpuni uzlet i rast tek nakon službenog osnutka Hrvatskog powerlifting saveza. A 26. lipnja 2012. održana je Osnivačka skupština Hrvatskog powerlifting saveza u Virovitici, a dan poslije ostvareni su pravni okviri za djelovanje upisom u nadležni Registar državne uprave.
Jedan članak, jedan osvrt povodom godišnjice osnutka HPLS-a bio bi premali da se njime obuhvati cjelokupna povijest powerliftinga u Hrvatskoj, i spomenu sva imena koja su dovela do inicijative za postojanjem nacionalnog saveza ovog sporta. Spomenut ćemo samo da su se hrvatski građani bavili ovim sportom i u bivšoj državi te da se povijest ovoga sporta može protegnuti sve do 1967. godine od kada je u sklopu Dizačkog saveza tadašnje države djelovao i odsjek za ovaj sport. Početkom ovog stoljeća ponovo se rađa zanimanje za powerlifting i pojedini natjecatelji nastupaju i na međunarodnim natjecanjima, individualno, vođeni ljubavlju za ovaj sport ostvarujući odlične rezultate. U razdoblju od 2010.-2012. održavaju se i prva natjecanja u Hrvatskoj, u Zagrebu i Virovitici.
U svibnju 2012. godine delegacija, reprezentacija Hrvatske u powerliftingu prvi puta odlazi organizirano i zajednički na Europsko prvenstvo GPC federacije u Sloveniju. Iako još savez nije bio službeno osnovan ovo natjecanje se može smatrati prvim neslužbenim nastupom Hrvatske na međunarodnoj sceni. I baš na tom natjecanju, u zajedničkom druženju pokrenuta je ideja o osnivanju nacionalnog saveza powerlifting sporta.
Osnivačka skupština održana je 26.06.2012. u Virovitici. Hrvatski powerlifing savez osnovali su predstavnici tri kluba: Spartaka iz Virovitice, Sparte iz Pitomače te Međimurja iz Svetog Križa. Dan kasnije, 27.06. stečeni su pravni uvjeti za početak djelovanja Hrvatskog powerlifting saveza, a kao prvi predsjednik izabran je Danijel Škopec.
Prvo službeno natjecanje pod okriljem Saveza bilo je u osmom mjesecu prošle godine u Virovitici, prvi puta je bilo i posebno natjecanje u bench pressu. U rujnu se odlazi na Svjetsko prvenstvo GPC federacije u Slovačku s kojeg se naši reprezentativci vraćaju s medaljama oko vrata.
Hrvatski powerlifting savez pridao je veliki značaj marketingu i popularizaciji ovog sporta u zemlji te se ubrzo rađaju novi klubovi. Slijedeće natjecanje bilo je bench press natjecanje u Bjelovaru, u listopadu prošle godine koje uz natjecanje u Virovitici postaje tradicionalno natjecanje.
Krajem godine pozvani smo i na svečani prijem u Ured Predsjednika Republike Hrvatske na kojem nam je Predsjednik Ivo Josipović čestitao na uspjesima i ohrabrio za daljnje korake.
Prvo državno prvenstvo u powerliftingu i bench pressu održano je 09. i 10. veljače ove godine u Svetom Martinu na Muri i okupilo je rekordan broj natjecatelja na ovim prostorima, 92 natjecatelja. Održano je i prvo klubsko prvenstvo.
Na sjednici Skupštine u Savez su primljeni novi klubovi, te se tada brojnost povećala na ukupno deset klubova.
Slijedi regionalno natjecanje u Sloveniji, u Tržiču, te Europsko prvenstvo u Srbiji u svibnju ove godine s kojeg se reprezentacija vraća kao druga u bench pressu i treća u powerliftingu, s rekordnim brojem medalja, ukupno 18, 10 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane medalje. Nastupilo je ukupno 15 naših natjecatelja.
Godinu dana je brzo prošlo. Koji su daljnji planovi HPLS-a. Prije svega usklađenje djelovanja s odredbama Hrvatskog olimpijskog odbora i potvrdu članstva u krovnoj instituciji hrvatskog sporta. Djelovanje u ovom smjeru je nužno kako bi i powerlifteri stekli prava kao i svi drugi sportaši. Shodno tome, HPLS je aplicirao i za članstvo u Međunarodnoj powerlifting federaciji – IPF, te svoja pravila i djelovanja prilagođuje pravilima IPF-a.
Hrvatski powerlifting definitivno ima budućnost i potencijal. Savez veliki značaj pridaje mladima i rastu popularnosti powerliftinga u toj populaciji. Kao plod tog djelovanja pojavljuje se sve veći broj mladih natjecatelja iz čije baze se generiraju vrsni natjecatelji.
U ovom osvrtu spomenut ćemo nade powerliftinga u Hrvatskoj, kao priznanje dosadašnjim rezultatima ali i kao obvezu i podstrek da nastave još žešće s treninzima: Nikolina Korolija, Danijel Parac, Gabriel Tkalčić, Tomislav Horvatek, Mirko Baić, Hrvoje Sirovec, Darko Božak, Luka Kovač, Željko Biondić, Milan Treskavica.
Danas Hrvatski powerlifting savez ima 10 klubova, punopravnih članova: Spartak Virovitica, Sparta Pitomača, Međimurje Sveti Križ, Gmax Gradec, Titan Zagreb, Srele Brutal Team Oroslavlje, Ironman Bjelovar, Ultimate Đurđevac, Vukovar i Osijek a još šest klubova je u postupku prijema te će na slijedećoj sjednici Skupštine biti primljeni u punopravno članstvo: Pyramid Rijeka, theGym Vrbovec, Of Samobor, Body Art Požega, Hulk Split i Omladinac Negoslavci.
Nadamo se da će u slijedećem razdoblju i sponzori naći sluha kako bi powerlifting imao oslonac za još veće uspjehe i kako bi se uvrstio u obitelj trofejnih hrvatskih sportova. A ovom zgodom HPLS se zahvaljuje svim dosadašnjim sponzorima, prije svega lokalnim sredinama koje su omogućile kako uspjehe svojih sugrađana tako i kolektivni uspjeh reprezentacije.